Hundens praktiske nytte

Flere hunderaser har gjennom tidene blitt avlet fram med ett spesifikt forhold – å tjene mennesket. Se bare på schäferhunden, som er et resultat av et ønske om å utvikle nyttehunder. Tyskeren Max Von Stephanitx er den vi kan takke for at vi i dag har schäfere til å hjelpe oss, som i tillegg til å hjelpe oss med ting vi ikke klarer selv, er en utmerket familiehund.

Mer om schäferen

Schäferen er oppmerksom, modig, selvsikker – og har dessuten et herlig lynne. I tillegg har den en bruksmessig og sportslig innstilling, og er alt annet enn lat. Schäferens bruksområde spenner seg fra redningshund til politihund, samt militær tjenestehund. For at den skal trives så godt som mulig trenger den mosjon, utfordringer, oppgaver og dressur. Den er også den perfekte vakthund.

Raser som schäfere har uvurderlig verdi for oss mennesker, og er favoritter blant redningsarbeidere. Når en person ligger flere meter under snøen er hvert eneste sekund avgjørende, og det er hunden med sin ypperlige luktesans som raskt klarer å lokalisere den savnede. På den måten kan redningsarbeiderne grave vedkommende opp i live.

Mange ønsker seg en schäfer, og er du riktig heldig kommer du over noen som gir bort valper gratis. Dette er imidlertid ikke noe du bør vente på, og det er verdt å investere i noen som driver god oppdrett. Har du et innkjøp av en schäfer eller en annen nyttig hund i kikkerten – men ikke helt har råd – kan et lite lån uten sikkerhet være noe å vurdere.

Hunder i strid

I militæret har diverse hunderaser blitt brukt lenge. I starten ble de brukt som flokkdyr før de ble satt til mer kompliserte oppgaver. Under første verdenskrig ble de for eksempel brukt til å få bukt med rotter som hadde funnet veien til skyttergravene. I andre verdenskrig fikk schäferhunden imidlertid enda flere oppgaver. I USA hadde militæret over 10 000 hunder (inkludert schäfere) som ble brukt til diverse formål. De fleste av dem var varslingshunder, mens resten ble brukt som kurérhunder, patruljehunder og minesøkerhunder.

I det norske forsvaret er det vanlig at det foruten schäfere blir brukt labrador retreiver, engelsk springer spaniel og malinois.

Politihunder

Det er ikke bare under redningsaksjoner at hundens luktesans kommer mennesket til gode. Politiet trener hunder til å bli såkalte søkshunder. Disse kan sniffe seg fram til bomber, miner, narkotika og andre ting. Det er ikke uvanlig at politihunder eies av myndighetene. Derfor er det som regel ikke behov for å gi noen form for økonomisk kompensasjon. Enkelte politihunder er imidlertid i privat eie, og dette er spesielt vanlig i Norge.

I slike tilfeller får eierne økonomisk godtgjørelse for at hundene deres brukes i politiaksjoner, og i Norge utgjør dette cirka 240 kroner i måneden.